May 20, 2024

En viktig framtida förändring och förbättring av flygbranschen har just genomfört sina första tester. Företaget Joby Aviations är på väg att starta kundleveranser nästa år och köra så kallad flygtaxi till 2025.

Joby Aviation har godkänts av FAA (Federal Aviation Authority) för att starta flygtester på sin första produktionsprototyp av flygtaxi, skriver företaget i ett pressmeddelande. Det är ett stort steg i företagets mål att regelbundet kunna erbjuda tjänster från och med år 2025.

Ett unikt flygplan ur teknisk synvinkel

Flygplanet kan lyfta och landa som en helikopter, sedan luta sina sex rotorer horisontellt och flyga som ett flygplan i upp till 200 MPH. Konstruktionen är utformad för att ha en pilot och fyra passagerare över en sträcka upp till 100 miles på en laddning.  

Jobys första produktionsprototyp rullade nyligen av företagets löpande band i Marina, Kalifornien. Anläggningen byggdes i samarbete med Toyota, vilket är Jobys största investerare med en andel på hela 394 miljoner dollar. 

Framtidens plan för betalande passagerare av flygtaxi

Nu måste Joby klara det största hindret med fullständig FAA-typ- och produktionscertifiering för att kunna ta emot betalande passagerare på kommersiella flygningar. Det är troligen cirka 18 månader bort. Allt detta innebär att Joby är väldigt nära att vara det första företaget att lyckas med att skapa en flygtaxitjänst som faktiskt fungerar på marknaden. Detta är något som många andra företaget har misslyckats med eftersom deras prototyper eller prisbild helt enkelt inte vara överensstämmande med den verklighet som finns på marknaden.

Leave a Reply